Оцет з кульбаб – як приготувати?

Приготування оцту з кульбаб
Приготування оцту з кульбаб
Фото: Amanda Rose

Коли готуєш смачну страву, добре мати під рукою штук 15 різних укусів із різним смаком та запахом. Саме ароматний натуральний оцет надає їжі особливого відтінку і робить її більш апетитною. Крім того, натуральними оцтами лікуються багато хвороб. Вони збільшують життєвий тонус.

Але вартість таких натуральних оцтів досить висока. Не завжди можна собі їх дозволити.

А ось приготувати оцет з кульбаб може будь-який дачник, городник або просто власник приватного двору.

Вважається, що оцет з диких рослин корисніший, ніж з культурних, оскільки «дикуни» мають більшу життєву силу. Їхній сильний «дикий дух» від довгого наполягання лише посилиться.

Користь оцту з кульбаб

В оцет переходять усі цілющі речовини з кульбаб
В оцет переходять усі цілющі речовини з кульбаб

Кульбаби чистять кров, печінку, тонізують організм і покращують роботу жовчного міхура, селезінки, шлунка та кишечника. Ними лікують гепатит та цироз печінки, вугри на шкірі, каміння з жовчного міхура та багато інших хвороб. Кульбаби допомагають при діабеті, а також знижують рівень холестерину.

Оцет з кульбаб – це цілющі властивості кульбаб завжди під рукою в готовому вигляді (якщо у вас підвищена кислотність або інші хвороби шлунка, від будь-яких оцтів треба відмовитися або проконсультуватися у лікаря щодо їх вживання).

Рецепт оцту з кульбаб

Приготування оцту з кульбаб
Приготування оцту з кульбаб

Для приготування оцту використовується яблучний оцет. Можна взяти рисовий чи винний оцет. Підходить і звичайний, білий.

Оцет готується з листя, коріння, або квіток кульбаби. Можна брати окремо листя, окремо коріння, окремо квіти, а можна змішати все одразу. Але найсмачнішим і ароматним вважається оцет із квіток. А самим корисним — з коріння.

  1. Додайте свіжі (можна і сушені) нарізані кульбаби у скляну банку.
  2. Наповніть банку кульбабами приблизно на 3 чверті.
    Банки з листям і корінням кульбаб
    Банки з листям і корінням кульбаб
  3. Залийте оцтом банку до верху.
    Кульбаби, залиті оцтом
    Кульбаби, залиті оцтом
  4. Перемішайте неметалічної ложкою або паличкою вміст банки, щоб нагору піднялися бульбашки повітря.
  5. Закрийте банку пластиковою чи скляною кришкою. Не беріть металеву кришку — вона іржавіє, і іржа перейде в оцет. Якщо крім металевих, у Вас немає кришок, накрийте спочатку банку целофаном, а потім закрутіть кришку.
    Банки з кульбабами
    Банки з кульбабами
  6. Заберіть банку в шафу або кудись у прохолодне місце.
  7. Постарайтеся того ж дня добре струсити оцет, щоб все добре перемішати.
  8. Дайте настоятися оцту хоча б місяць (професійні травники вважають, що наполягання має тривати 1 місячний цикл). Можна наполягати і довше для сильнішого аромату.
    Настоювання оцту з кульбаб
    Настоювання оцту з кульбаб
  9. Процідіть те, що вийшло.
  10. Залишки рослинної сировини не поспішайте викидати, а насолоджуйтеся маринованими кульбабами. Ви колись їли мариновані кульбаби? Спробуйте!
  11. Через воронку перелийте оцет у стерилізовану скляну банку із пластиковою кришкою.
  12. Зберігайте отриманий оцет далеко від сонячного проміння, щоб зберегти в ньому корисні речовини.

Подивіться відео, де показано, як готувати оцет із кульбаб. Воно, щоправда, англійською, але там і без слів все зрозуміло.

Як застосовувати оцет з кульбаб?

З’їжте 1-2 чайні ложки оцту перед їжею. Для цього додайте його в чарку з водою і збовтайте.

Це збільшить вироблення соляной кислоты. А що більше соляної кислоти, то краще засвоюються поживні речовини, особливо кальцій.

Що краще у нас засвоюється їжа, то більше користі ми отримуємо від продуктів. Люди, які дбають про своє здоров’я, часто вибирають дорожчі, високоякісні продукти. Але при цьому вони часто забувають про оптимальне травлення.

Оцет з кульбаби також стимулює печінку та жовчний міхур. Жирна їжа добре засвоюється і не відкладається на артеріях як атеросклероз.

Якщо приймати оцет перед їжею вам не до вподоби, просто додайте його в супи, вінегрети, рагу, салати, соуси, підливу. Завдяки оцту з кульбаб кальцій з їжі засвоюватиметься значно краще.

Такий потужний засіб підходить і для косметичних цілей. Ополіскуйте таким оцтом волосся після миття. Він зміцнює коріння, робить волосся блискучим.

Зробіть невеликий експеримент. Додайте цей цілющий оцет у кожен прийом їжі протягом 2-3 тижнів. Зверніть увагу, як зміниться ваше самопочуття. Вам неодмінно захочеться ще кульбаб!

Оцет із кульбаб
Оцет із кульбаб
Опубліковано: 9.06.2016

Коментарів поки немає, але ви можете стати першим

Додати коментар


Типы файлов, которые принимаются: jpg, gif, png, pdf, doc, docx, ppt, pptx, pps, ppsx, odt
Максимальный размер: 5MB

Укр   Рус
Будівельна бригада Улітка

Телефонуйте ПН-СБ 09.00 - 19.00

info@ulitka.kharkov.ua