Яким має бути льох для пива?

Яким має бути льох для пива?
Яким має бути льох для пива?

Пиво – це напій, який, безумовно, заслуговує на спеціальне приміщення для свого зберігання. Пивниця, чи пивний льох – те, що придумали люди, щоб довше насолоджуватися смаком та ароматом улюбленого напою.

Взагалі, льох необхідний будь-яким процесам, де відбувається ферментація. До них належить і пивоваріння. Без льоху пиво не пиво. Він використовується в пивоварнях у процесах виробництва та абсолютно необхідний у пивних для зберігання.

Навіть для домашнього зберігання пива бажаний спеціальний льох, якщо ви — любитель пива. Зберігання пива — цікаве дослідження того, як пиво змінюється з часом.

Пиво, яке зберігається у льоху, набагато смачніше, ніж у холодильнику. Коли щоразу, щоб дістати пиво, доводиться відкривати холодильник, створюються різкі перепади температур. А це негативно позначається на якості пива.

Пиво з живими дріжджами взагалі не можна зберігати у холодильнику. Дріжджі за дуже низьких температур моментально гинуть.

Погріб традиційно використовується для дозрівання пива та його витримки.

Пиво з вмістом алкоголю понад 8% часто розкриває свої смакові якості після витримки. Навіть кислі сорти пива найбільш смачні після того, як витримані протягом деякого часу.

Багато сортів пива, попередньо вже витримувалося виробником у бочках, щоб увібрати з дерева складні аромати. Як правило, після додаткової витримки у льоху пиво виявляє всю гаму ароматів ще краще.

Зазвичай хмелеві нотки — це те, що насамперед видихається з пива при тривалому зберіганні. Але менш хмелеві сорти пива, такі як коричневий або червоний ель, стають ще більш насиченими.

Для зберігання більшості видів пива у льоху підходить температура від 10 до 12о С (трохи вище, ніж для зберігання овочів, тому що пиву потрібні процеси ферментації, а овочам навпаки ніякі процеси — проростання та гниття не потрібні). Особливо небезпечні для пива різкі коливання температури. Щоб їх уникнути, льох повинен закладатися досить глибоко, на глибині не менше метра.

Прибудова над пивним льохом
Прибудова над пивним льохом

Також бажано звести над ним якусь господарську споруду. Вона сприятиме збереженню тепла та стабільності температури.

Тамбур перед входом у льох має бути досить просторим, щоб уникнути різких перепадів температури під час відкриття дверей.

Одним з найкращих матеріалів для пивного льоху вважається цегла. Здавна пивовари віддавали перевагу цьому матеріалу.

Щоб пиво правильно зберігалося, льох обов’язково має бути сухим. Поэтому в нем надо устроить хорошую вытяжку. Влажность не должна превышать 60%, чтобы пробки в бутылках оставались сухими.

Вентиляція у пивному льоху
Вентиляція у пивному льоху

Освітлення в льоху має бути мінімальним, оскільки світло згубно діє смак пива.

Так як пиво сильно вбирає будь-які запахи, у льоху з пивом не повинно зберігатися нічого стороннього – наприклад, овочів.

Погріб для пива – давній, але водночас такий сучасний винахід. Воно дозволяє нам насолоджуватися найкращою якістю пінистого напою. А ви вже робили несподівані смакові відкриття, вгамовуючи спрагу пивом із льоху?

Пивний льох
Пивний льох
Опубліковано: 20.07.2016

Коментарів поки немає, але ви можете стати першим

Додати коментар


Типы файлов, которые принимаются: jpg, gif, png, pdf, doc, docx, ppt, pptx, pps, ppsx, odt
Максимальный размер: 5MB

Укр   Рус
Будівельна бригада Улітка

Телефонуйте ПН-СБ 09.00 - 19.00

info@ulitka.kharkov.ua